9. 12. 2014

Etikety v potravinářství

Uvádění složení potravin je důležité nejen jako zdroj informací pro spotřebitele, ale je zdravotně důležité pro osoby postižené alergiemi na určité potraviny. Počet takových lidí v Evropské unii se odhaduje na 1-3 % dospělých a 4-6% dětí.

Ve Sbírce zákonů vyšla 22. 7. 2014 Novela zákona o potravinách, značení potravin a alergenech. Souvisí s tzv. Nařízením Evropského parlamentu a Rady EU č. 1169/2011, které je výsledkem evropského úsilí o zkvalitnění označování potravin. Novela společně s evropským nařízením představuje základ pro označování alergenů v potravinách a nabývá účinnosti 13. prosince 2014. Bližší informace jsou např. na stránkách Státní zemědělské a potravinářské inspekce.

Mnozí si u nás již zajistili do tištěného textu na etiketách doplnění o alergeny.
Text o potravině může být jednoduše natištěn na bílé nebo jednobarevné etikety nebo na etikety předtištěné dle přání – viz obr.

 

Pokud k tisku etiket někdo vlastní program BAR TENDER, pak je efektivní práce s textem a alergeny podporována od verze, kterou lze objednat v našem internetovém obchodě: verze PROFESSIONAL. Tato verze umožňuje např. v textovém poli zvýraznit jen vybrané části, což u verze Basic nelze. Dodání programu v češtině je dokonce možné rychlým způsobem pomocí stažení programu z internetu a poslání licenčního kódu e-mailem, takže nemusíte čekat na balení s CD.

Odebírejte novinky

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module 

Zásady ochrany osobních údajů