1. 9. 2021

Kde potřebuji MES systém a kde ho raději nahradit? A čím?

V minulém článku jsme si hezky polopatě vysvětlili, co že to je tzv. MES systém a k čemu slouží. Představili jsme vám také náš výrobní systém MES xTrace, kterým pomáháme firmám k efektivnější výrobě. Sledování výroby je jedním z hlavních kroků, jak se vyhnout vadným výrobkům a nabízet svým zákazníkům kvalitu. Ne vždy však může být řešením právě MES. Kde přinese implementace tohoto sytému své ovoce a kde je lepší hledat jiné řešení?

Výroba není jen výrobní linka, obsluha a konečný výrobek. S takovou byste moc daleko nedošli. Každá výroba má svá specifika a my doporučujeme jim porozumět. Protože pokud budete znát každý krok, jak výrobek vzniká, máte v podstatě úspěch v kapse.

Diskrétní výroba jako hlavní gró MES systému

 

Výroba jako taková se rozděluje na:

🟦 Procesní – výrobek vzniká dle definovaných receptur a nejde zpětně rozložit na vstupní suroviny.

🟦 Diskrétní – výrobek vzniká na základě výrobních postupů a lze zpětně rozložit na vstupní komponenty.

Právě diskrétní výroba je pro MES xTrace jako stvořená. Finální výrobek je složen z celé řady součástek a při svém vzniku prochází mnoha pracovišti v jasně daném pořadí. Všechny kroky jsou kontrolovány a postupně zaznamenávány a můžete je zpětně dohledat. Jak víte, sledování výroby je alfou a omegou kvalitních výrobků. Když se přeci jen vloudí chybička, můžete ji napravit raz dva. A to i několik měsíců po prodeji výrobků. V ruce totiž máte veškeré záznamy. Můžete tak stáhnout jakoukoliv šarži, která zákazníky „zlobí“ a lidem to nějak vynahradit. Umět napravit chybu je totiž velké umění.

 

Kde udělá MES systém opravdu parádu a kde se vydat jiným směrem?

 

Máme za sebou mnoho realizací, kdy námi vyvinutý výrobní systém MES xTrace vytrhl firmě trn z paty. Ať už se jednalo o zvýšení kvality výroby, kontrolu pracovních postupů či zvýšení efektivity práce, MES xTrace odvedl svou práci na jedničku.

 

Kde se MES systém vyplatí:

🟦 Při výrobě elektroniky (osazování DPS – desky plošných spojů),

🟦 v automotive výrobě,

🟦 při výrobě počítačů

🟦 a v mnoha dalších oblastech.

MES systém je tedy ušitý na míru celé řadě oborů. Pokud prahnete po řízené výrobě a opravdové kontrole, nechte to na nás, na odbornících. Uvidíte, že se to vyplatí.

 

Kde MES xTrace není tím pravým ořechovým:

🟦  Při výrobě léčiv,

🟦  při výrobě nápojů,

🟦  při výrobě barev,

🟦  a v dalších oblastech.

 

Ale POZOR! Ani procesní výroba pro nás není žádné tabu! Ptáte se, čím MES xTrace nahradit? Je to velmi jednoduché! U procesní výroby svou službu dobře vykoná zase xMost – systém zabývající se  monitorováním strojů s přehlednou vizualizací strojových dat. Zajímá vás víc? Počkejte si na další články, nebo nás jednoduše kontaktujte.

 

 

Chcete se dozvědět více?
Kontaktujte nás na emailu obchod@bartech.eu
nebo na telefonním čísle +420 517 543 011
www.bartech.cz

Odebírejte novinky

Zásady ochrany osobních údajů