19. 1. 2022

Kdy nad monitoringem strojů neváhat?

Představte si, že se specializujete na nějakou složitější výrobu a do vzniku každého produktu se promítá několik proměnných – vícero součástek, určitá teplota, čas na tuhnutí nebo třeba složitý výrobní postup. A teď se zamyslete nad tím, jestli má v tomto případě smysl stroje monitorovat. Ano má! Protože právě tady se můžete hodně dozvědět.

Kdy nad monitoringem výroby neváhat? Ve chvíli, kdy chcete a potřebujete opravdu pravdivý přehled o tom, jak to ve výrobě vypadá včetně možnosti si aktuální hodnoty porovnat s těmi historickými. A nejlépe online. Jen si představte, že si na pár kliknutí vyhodnotíte efektivitu strojů, operátorů, směn i celých provozů.

 

Monitoring strojů je
win-win pro všechny

Získaná data pak pomohou všem zaměstnancům napříč hierarchií firmy – od operátorů strojů až po manažery. Lidé v sobě totiž už od pradávna mají nutkání soutěžit a samozřejmě i vyhrát. Vaše zaměstnance budou motivovat přehledy o aktuálním stavu výroby zobrazené na LCD obrazovkách přímo ve výrobní hale.

A vy? Vy si budete spokojeně mnout ruce nad tím, jak rychle se vám investice do xMostu vrátila, protože první výsledky uvidíte během pár hodin. Díky tomu budete přesně vědět, kde vám utíkají peníze a kde/u koho vázne produktivita.

 

K dispozici budete mít předpřipravené (a od ledna 2022 ještě vymazlenější) manažerské přehledy a dashboardy, a pokud vás bude zajímat oblast dat, kterou v grafech nenajdete, můžete si vytvořit vlastní.

Přečtěte si také, čím je xMost unikátní.

monitorování strojů s novými přehledy

A kdy nemá monitoring strojů smysl?

Dobře, doteď jste od nás slyšeli hlavně o tom, kdy a proč může monitoring strojů pomoc vyrábět efektivněji. Ale jsou i takové chvíle, kdy je to spíš plýtvání penězi, energií a časem. Kdy?

V prvé řadě tehdy, když jde o proces, u kterého se nepředpokládá další vývoj/zlepšení.

A také nemá smysl nasazovat monitorovací software na stroje, které se pouští jen sporadicky, nebo nejsou pro výrobu stěžejní.

 

Abychom to shrnuli

Prostě a jednoduše: pokud nemáte kapacity na to, abyste sledovali všechno, zaměřte se na to, co má potenciál se zlepšovat. Monitorování vám takový posun kupředu výrazně usnadní.

Chcete se dozvědět víc o tom, jak může monitoring strojů pomoc přímo vaší firmě? Neváhejte a napište nám.

Odebírejte novinky

Zásady ochrany osobních údajů