21. 10. 2022

Máte ERP, chcete MES? Žádný stres. Integrujeme je běžně

Bez ohledu na to, jaký druh zboží vyrábíte nebo v jakém objemu, nějaký podnikový ERP systém dost možná máte. Pomáhá vám s lepší organizací práce, ale nejspíš to pořád nestačí, protože jak už to tak bývá, do hry vstupuje víc proměnných. Prostoje, poruchy kvůli špatně naplánované preventivní údržbě, kolísající kvalita…

To všechno se stává a stojí čas a peníze. Takže jestli chcete efektivní výrobu, sbírejte data a monitorujte stroje výrobním informačním systémem (MES).

Zjistěte, kde vás tlačí bota

 

V minulém článku o OEE jsme už nakousli téma odhalování slabých míst výroby. Není to ostuda, každý provoz nějaká má. Důležité je je najít a pokusit se je napravit. A to jen obyčejným koukáním na stroje úplně nejde.

Potřebujete měřit, sledovat, vyhodnocovat a řídit. Tady je důležité to slovo vyhodnocovat, protože můžete mít stohy dat, ale když na ně necháte sedat prach, budou ničemu. Takže jestli se chcete někam posunout, je tu MES systém.

Integrace MES systému s ERP

 

Můžeme vás uklidnit. Skoro u každého zákazníka integrujeme xMost MES s ERP a není to problém. Vlastně už s tím předem tak trochu počítáme a není to ani kdo ví jak pracné. Za roky, co s MES systémy pracujeme, jsme přišli hned na několik způsobů, jak integraci realizovat:

  • přímé propojení databází obou systémů (formou čtení dat z databáze). Dovolíme ERP systému, aby četl data z naší databáze (jen si čte, nic nepíše), a právě proto, že nejde o zápis, je to bezpečné. Jediné, co potřebujeme, je definovat tabulky, které budeme číst.
  • Pomocí webové služby – komunikačního rozhraní (REST API). Opět to spočívá v tom, že určíte, které tabulky se budou číst.
  • Přenášením dat v souborech s definovanou strukturou – je potřeba specifikovat strukturu dat.

Integrace je součástí implementačních služeb a je zpoplatněná. Samotné propojení trvá řádově 2–3 dny, není to tak hrozné, jak to vypadá a výsledek stojí za to.

Proč nechat systémy spolupracovat?

 

Protože bez toho nemůže žádný systém pro řízení výroby efektivně pracovat. A protože pak můžeme posílat data přímo do ekonomického systému (počty kusů, času, jména pracovníků, počty NOK, OK a tak dále) a zároveň si data brát (seznamy lidí, zakázek, produktů).

Integrace MES s docházkovým systémem

 

Abyste mohli věci efektivně plánovat a měli přehled, je dobré vědět, kdo je a není v práci. Proto si naši zákazníci nechávají MES systém xMost propojit s docházkovým systémem. Vlastně se docela běžně stává, že si zákazník docházku vyřeší přímo xMostem. Jak? Přes dotykové terminály pro odvádění práce.

Pokud je nemají, jsou dotykové terminály super způsob, jak MES systém použít i jako docházkový terminál. V některých provozech si terminál umístí k hlavní bráně a ví, kdy člověk přišel do práce a kdy ke stroji.

Integrace se systémem pro údržbu

 

Tím se opět vracíme k ERP, který dnes slouží také k evidenci údržby, i když na to není přizpůsobený a tudíž je to složité a nepřehledné. A když je něco nepřehledné, nikomu se s tím nechce pracovat.

Naše řešení: údržbář má při sobě vlastní malý tablet, který zavrní v případě nové notifikace a zobrazí všechny informace o tom, kde je problém a jaký. Tím končí takovéty spory a dohady, které nejspíš řešíte ve velkých provozech:

„Já mám jinou práci, nikdo mi neřekl, že je nějaký problém,“ tvrdí údržbář.

„Já jsem mu to dal vědět. Teď nemůžu pracovat, protože stroj má poruchu a údržbář byl kdo ví kde,“ vrtí hlavou operátor. 

Však to znáte… Protože jsou v systému všechny údaje zaevidované (včetně toho kdo, kdy a kam ťukl), dohady končí.

Víc si můžete přečíst v článku o plánu preventivní údržby a evidenci poruch na tabletu.

 

Další integrace:

  • s jiným MES systémem, kterému dodáváme další data ze strojů,
  • reportovací systémy typu Power Bi od Microsoftu,
  • s velkoformátovými obrazovkami přímo ve výrobě.

A mimochodem licence je pro pilotní pracoviště zdarma.

Odebírejte novinky

Zásady ochrany osobních údajů