21. 10. 2022

Abraka dabra OEE. Vyrábějte víc, levněji a efektivněji

 

Máte v plánu posunout výrobu výš? Zeštíhlit výrobní procesy? Zlepšit je? Samozřejmě, kdo by chtěl stát na místě. Ale otázka zní: odkud s tím začít? My bychom věděli. Ještě než investujete miliony do nových strojů, zkuste krapet víc využít ty stávající. Odhalte slabá místa výroby pomocí ukazatele OEE.

OEE (Overall Equipment Effectiveness), česky celková efektivita zařízení, je nejpoužívanější statistika, se kterou pracuje (nejen) management výrobních podniků. Obecně se používá jako ukazatel výkonnosti stroje nebo zařízení.

 

 

Výpočet OEE

 

Pro výpočet OEE (což je číslo udávané v procentech) se používají tři veličiny, které  spočítáte z naměřených hodnot: 

  • dostupnost – je poměr mezi časem, kdy je zařízení v provozu a plánovanou dobou provozu
  • výkon – poměr mezi skutečnou produkcí a teoretickou, plánovanovanou produkcí
  • kvalita – poměr kvalitních a neshodných kusů.

Tedy:

OEE (%) = Dostupnost (%) x Výkon (%) x Kvalita (%)

Tak schválně, jak si vedete?

Asi je vám jasné, že k reálnému vyhodnocení parametru OEE stroje nebo celé výrobní linky je potřeba sledovat vytíženost strojů, průběh zakázek a práci operátorů. To všechno se do výsledného čísla promítá. A bez automatického sběru dat přímo ze strojů nikdy nebudete mít dost nezkreslených dat k tomu, abyste mohli s OEE pracovat.

OEE 97%? Tak to asi nebude úplně správně

 

Nemá cenu si lhát do kapsy, ve většině provozů se OEE pohybuje okolo 60 %. A i to je obstojný výsledek, obzvlášť, pokud je pravdivý a nezkreslený. Není totiž nic horšího, než když se do výpočtů dosazují záměrně nepřesná data.

Jak se v praxi čaruje s čísly? To (náhodou) někdo zapomene brát zmetky jako NOK a OEE zůstane bez poskvrnky, zkreslí rychlost výrobního procesu nebo stroje (jako nejlepší možnou berou jen tu průměrnou), nebo vydávají poruchy stroje za plánovanou údržbu. Ale jak jsme řekli už na začátku – reálné OEE (i když zdaleka nedosahuje utopických sta procent) je mnohem lepší než to zkreslené.

Proč by vás mělo OEE zajímat?

 

Protože je to klíč k potenciálu vaší firmy. A klíč k odpovědím na spoustu zásadních otázek týkajících se prostojů, kvality a rychlosti strojů. Většinou tam totiž jsou nějaké rezervy a jen to, co měříte, můžete spravovat a zlepšovat.

 

⬇ Snižuje náklady na opravy a údržbu strojů.
Analýzou trendů OEE můžete lépe plánovat preventivní údržbu, odhalit blížící se poruchu, nutnost proškolit operátora nebo vyměnit řezací nástroj.

⚡ Šetří (optimalizuje) a hlídá spotřebu elektrické energie.
Je stroj zbytečně zapnutý v prostoji? Vyrábíte drahé vadné kusy? Tak OEE vám to poví.


🔝 Zvyšuje konkurenceschopnost podniku.
Když najdete (na základě sesbíraných dat) příčiny, které stojí za výrobou zmetků, našli jste i způsob, jak zvýšit kvalitu (nebo počet vyrobených kusů). A to se vyplatí.

⏩ Zrychlí návratnost investic (ROI).
Potřebujete si obhájit investici do nového stroje? Není lepší argument než čísla a OEE (tedy celková efektivita zařízení) je rozhodně dostatečně vypovídající. Na druhou stranu může OEE poukázat i na možné rezervy ve výrobních kapacitách a takové desetiprocentní zvýšení OEE ušetří miliony, které by jinak padly na nový stroj.

👷 Pomůže vám s hodnocením personálu. Přesně ukáže, kde je jejich potenciál a můžete si porovnávat jednotlivé pracovníky nebo směny mezi sebou.

Kde vzít data pro výpočet OEE?

 

O to se postará MES systém xMost. Je namontovaný přímo ve stroji, kde sleduje důležité veličiny (vyrobené kusy, otáčky, teplotu, spotřebu elektrické energie a další). Součástí řešení jsou přehledné dashboardy (reporty), ze kterých rychle a třeba i z obýváku vyčtete, jak na tom výroba je.

Když je řeč o OEE, můžete si zobrazit aktuální hodnoty, seřadit si efektivitu podle dnů, nebo zvolit časové rozpětí, které si chcete porovnat. Tak mnohem snáz odhalíte, kde to drhne.

 

Vázne dostupnost? Hledejte příčiny prostojů. Trápí vás nízký výkon? Zaměřte se na měření (a zlepšení) výkonu u nejčastěji vyráběných produktů. Právě tam dává smysl se zlepšovat. Hapruje vám kvalita? S MES systémem snadno odhalíte, co za tím vězí. Jestli je to vyšší teplotou formy stroje číslo 4, nebo se zvýšily otáčky…

 

Odhoďte kalkulačky

 

O tom, proč je lepší spoléhat na reálná a nezkreslená data, jsme toho napsali už dost. xMost má ale i další výhody:

  • Řešení je dostupné odkudkoliv přes internetový prohlížeč (to znamená, že odpolední či noční směnu jako šéf výroby vidíte na svém mobilu v grafech z obýváku),
  • jedna sběrná jednotka posbírá nejen informace o chodu stroje (prostoje, produkce, poruchy atd), ale také změří spotřebu elektrické energie stroje, a je možné připojit další čidla strojů (teploty, tlak, otáčky, motohodiny, výrobní cyklus) – takže uvidíte výrobu na dlani se všemi daty a grafy,
  • počítá také kusy – tak se zbavíte závislosti na odvádění práce pouze od operátorů. Zároveň porovnává data o skutečné výrobě s plánem produkce.
  • Systém zákazníkům upravujeme na míru a neustále ho vyvíjíme a vylepšujeme.
  • Můžete si ho vyzkoušet na pilotním stroji a zjistit, jaký potenciál v sobě monitorování strojů ukrývá. Když vám to bude dávat smysl, pak už vám nic nebrání, abyste se do toho opřeli pořádně.

Odebírejte novinky

Zásady ochrany osobních údajů