8. 11. 2022

Může MES ocenit řadový zaměstnanec? Může! Vzroste produktivita práce i spokojenost

Stěžejní součástí zavádění principů průmyslu 4.0 do českých firem je digitalizace a automatizace výroby. Podniky často doufají, že jim čtvrtá průmyslová revoluce pomůže zvýšit produktivitu práce (podle SPČR by to mohlo být až o 30 %) a vyváží nedostatek pracovních sil. A jsme u toho – co operátoři? Může jim MES systém usnadnit práci? A co víc, udělat je spokojenější?

MES systém – to je příležitost pro všechny

 

Digitální transformace podniků je trendy. Ale trendy je i fungující firemní kultura a v průmyslovém odvětví, které se dlouhodobě pere s nedostatkem zaměstnanců obzvlášť. A spokojený zaměstnanec je většinou ten dobře odměněný (a tím nemyslíme poplácání po rameni).

Podnikání je závod. A my z první řady sledujeme, že kůň firmy, která investovala do výrobního informačního systému, běží prostě rychleji. Vyšší produktivita, kvalita, efektivita, lépe fungující pravidelná údržba strojů, kratší prostojovost… a třeba i vyšší mzdy pro zaměstnance – to všechno se počítá.

Když mají operátoři plné ruce, uvolněte jim je

 

Zamyslete se – co lidem ve výrobě komplikuje práci? Proč stroje tak často stojí? Jestli si alespoň občas najdete chvíli na to, abyste se zaměstnanců zeptali na jejich pohled na věc, říkáme: výborně. Lidský přístup je základní dovedností úspěšného manažera. K samotnému řešení problému ale potřebujete pravdivá data z výroby. A tady přichází ke slovu MES systém xMost – na pár kliknutí si prověříte nejčastější důvody prostojů a budete vědět, kde je zakopaný pes.

Prostě a jednoduše tím nejrychlejším lékem na nemoci výroby je MES systém.

Dobře, ne všichni operátoři pracují stejně, že? Někdo si čas od času odběhne na kouřovou (což není nic proti ničemu), každopádně tomu, kdo u stroje stojí a pracuje jak šroubek celou směnu, to může vadit. S MES systémem spolehlivě utnete spory o tom, jestli někdo (ne)pracuje a (ne)má výsledky. Není to bič na lidi, je to spravedlivý systém, který měří všem stejně.

MES usnadňuje práci, šetří čas a produktivita práce půjde také nahoru

 

Jak se u vás operátorům líbí ruční papírové odvádění práce? Asi nic moc, že? Pusťte si do výroby digitalizaci – operátor pak všechno najde v systému na dotykovém terminálu. Pohodlně se přihlásí (RFID kartičkou nebo čárovým kódem), snadno spustí zakázku (přes čárový kód výrobního příkazu nebo zakázku vybere z nabídky), zadá prostoje a pozor – stroj je schopný mu spočítat i počty kusů, takže člověk odvede pouze ty NOK.

A to právě šetří spoustu času.

Co teď? Teď to zkuste – nasaďte MES systém xMost na pilotní pracoviště (nebojte, vejdete se do operativních nákladů) a monitorujte. Ať ten váš firemní kůň přestane pokulhávat.

Odebírejte novinky

Zásady ochrany osobních údajů