2. 11. 2021

Výroba bez papírů a otazníků

Přestaňte mrhat časem zaměstnanců a kupit stohy papírů s výkazy, které stejně nikdo nečte. Bez spolehlivých dat nemůže nikdo nic kontrolovat a dlouhodobě řídit. Alespoň ne efektivně.

xMost web data vizualizuje i konfiguruje. Řízení výroby už nemůže být snazší.

 

Excel pro výrobu už dávno nestačí

Vizualizace dat pomocí tištěných excelových tabulek s výkazy práce? Trochu technologický středověk, nemyslíte? Přesto jsou i v dnešní době provozy (a není jich málo), kde je technolog tak trochu i sekretářka. A místo toho, aby vymýšlel, jak zrychlit a zefektivnit výrobu, se hrbí u stolu nad ledabyle vyplněnými papíry. A mnohdy celá hromada skončí v koši bez toho, aby se z ní pokoušel někdo něco vyčíst, protože na to jednak nemá nikdo čas a ani chuť.

 

Plánování výroby pomocí norem

Stanovit výrobní normu lze přímo ve výrobě. Měřením toho, za jak dlouho určitý vzorek pracovníků zvládne zhotovit daný produkt, se vypočítá průměrná doba výroby jednoho kusu. O tom, nakolik je to šťastné a přesné řešení popřemýšlejte sami.

A pak si přečtěte, jak se to dělá v jednadvacátém století.

 

Plánování výroby pomocí dat získaných ze stroje

Moderní, rychlý a efektivní způsob získávání dat je monitorování strojů díky vhodně zvolenému softwaru – xMost. Už žádné papíry povalující se na stole, software umí přehledně vizualizovat sesbíraná data v aplikaci xMost web.

 

Jaká data vám xMost web ukáže?

Kromě těch základních a zásadních, jako je přehled produkce, prostojů, taktu výroby a spotřeba elektrické energie, umí zobrazit i přehled chodu jednotlivých částí stroje, statistické grafy stavu stroje a přehled dalších připojených vstupů. Pod kontrolou tak můžete mít i otáčky, teplotu, tlak a další veličiny.

vizualizace dat most

Prostoje ve výrobě, to je kapitola sama o sobě. Stojí vás peníze, ale vyplatí se je sledovat, protože účinným monitorováním prostojů je můžete výrazně zkrátit nebo i odstranit.

V xMost web aplikaci uvidíte statistické grafy, díky kterým rychle porovnáte jednotlivá pracoviště, směny, typy prostojů, jejich délku i odpovědného pracovníka v určitém a vámi zadaném časovém horizontu. Můžete mezi sebou porovnávat jednotlivé směny, skupiny strojů a přesně zjišťovat, proč je výroba někde rychlejší a vymyslet, jak z toho udělat standard pro všechny.

V ruce máte jasnou vizualizaci dat. Představte si, že se v aplikaci zobrazí pokles výroby. Stačí pár kliknutí a znáte příčinu. Jeden ze tří strojů měl poruchu. A vy uvidíte i to, jestli je to standard, protože je to starý model, který si čas do času postaví hlavu, nebo je to úplně nová situace.

 

prostoje ve výrobě vizualizace dat

 

Chybí vám tu výpočet OEE? Nebojte se, i ten zvládá xMost hravě. Ukáže vám normu a srovnání OEE podle dnů. Můžete si porovnat OEE za aktuální směnu, skupinu strojů, nebo vše sledovat se vzdálenější perspektivy několika týdnů, či měsíců.

 

Vizualizace dat = okamžité řešení problému

Které stroje právě TEĎ běží? Které stojí? Které jsou vypnuté a jak dlouho? Kolik spotřebovávají energie? S xMostem víte a vidíte všechno v reálném čase. Kdekoli.

Zároveň jsou k dispozici na pár kliknutí i historická data. Představte si, že vám měsíční diagram ukáže výrazný pokles výroby v jeden určitý den v měsíci. V ideálním případě ihned zjistíte příčinu – z dat uvidíte, že měl např. jeden stroj poruchu. Případně se půjdete ptát mistrů a předáků výroby na tento jeden konkrétní den a hodinu.

Také se může se stát, že po vás bude požadovat historická výrobní data zákazník. A teď si představte, že byste pro něj měli jen prázdné ruce, protože přepracovaný a frustrovaný technolog papíry naházel do koše… Tohle se vám s xMostem stát nemůže, protože uchovává veškerá data už od okamžiku, kdy byl nasazen do systému. Klidně roky.

 

Co jsme tím chtěli říct?

S xMostem máte v ruce data – k plánování i okamžitému řešení problému. Už nemusíte shánět odpovědného pracovníka a ptát se ho, co se to vlastně děje. Přesně to totiž vidíte.

Vizualizace dat na míru, to je to, co potřebujete. Vyplňte kontaktní formulář a nasaďte náš systém na jeden stroj za nákladovou cenu. 

Odebírejte novinky

Zásady ochrany osobních údajů