22. 8. 2022

Nová funkce? Dívejte – interaktivní vizualizace výrobní haly

Vizualizaci výroby z hal už znáte. Ve výrobních prostorách visí obrazovky, ze kterých jasně vyčtete aktuální stav výroby (plán, skutečnost, počet vyrobených dílů apod.). O tom, jak tenhle systém příznivě motivuje zaměstnance, netřeba mluvit. Jak ale vypadá taková interaktivní vizualizace výrobní haly a k čemu je vlastně dobrá?

 

Přehledná vizualizace je základ

 

Vědět znamená vidět (ideálně na první pohled) a to je bez přehledné vizualizace ve výrobě skoro nemožné. Proto jsme do MES systému xMost naprogramovali novou funkcionalitu, se kterou budete mít svou výrobní halu na dlani. Doslova.

Vezmeme totiž z Google map fotku konkrétně vaší haly a do ní přesně rozmístíme výrobní stroje. Na ně si pak jen najedete myší a hned uvidíte, co ten který stroj právě dělá. Červeně jsou označeny vypnuté stroje, oranžově ty v prostoji a zeleně ty v provozu. A protože svým zákazníkům nasloucháme, brzy layout obohatí i ikonky, podle kterých hned poznáte, jestli je ten daný stroj CNC, laser nebo něco jiného.

Pak už stačí jen poklepat myší nebo prstem na konkrétní pracoviště a k dispozici budete mít nejen aktuální výrobní data, ale i historické reporty. OEE, produktivita, spotřeba energie stroje, prostoje, poruchy, alarmy – všechno jako na dlani. A na jakémkoliv zařízení.

Co z toho vyplývá? Management bude mít přehled a může začít řešit problém zavčasu. A taky se snáz dopídit příčiny. Už na první pohled uvidí třeba to, že se výroba běžně pohybovala mezi 40 až 60 procenty, ale poslední měsíc, dva to klesá pod 40 procent nějak častěji. Jen za poslední dva měsíce to bylo 12 dní… Jak to? Manažer si pak snadno údaj o produktivitě doplní o procentuální vyjádření prostojů a vypnuto. A je doma.

Prezentace dat je ta nejpodstatnější přidaná hodnota každého řešení

 

Zajímá vás, jak vlastně uživatelské rozhraní MES systému Xmost vypadá? V tom případě vám můžeme doporučit záznam webináře, kde jsme se na základní a zásadní grafy a přehledy společně podívali. Dozvíte se, jak:

  • dosáhnout pravdivého přehledu o situaci ve výrobě v reálném čase,
  • na základě dat z monitoringu strojů zvýšit produktivitu výroby
  • a snížit riziko nedodržení dodacích termínů a zvýšit spokojenost Vašich zákazníků.

Našim zákazníkům nasloucháme

 

Víte o tom, že si teď tento systém objedná průměrně každý druhý oslovený zákazník? Proč? Během let jsme xMost implementovali v desítkách výrobních firem a věřte nám, že některé problémy, které výrobním ředitelům a mistrům nedaly spát, byly jako přes kopírák.

Systém se na jejich základě vyvíjel a my našli to, co zákazníci chtějí (a co jim vytrhne trn z paty) a nabízíme to za přijatelnou cenu. Protože jestli nás něco odlišuje od konkurence, tak je to to, že zákazníkům nasloucháme a jejich nápady a připomínky pak zapracujeme do řešení.

 

Odebírejte novinky

Zásady ochrany osobních údajů